Зимовий раціон: що варто додати в тарілку в холодний сезон?

Авторка:
кандидатка біологічних наук Олена Лівінська
Зимовий раціон: що варто додати в тарілку в холодний сезон?

Продукти, багаті на вітамін D

Для чого?

Вітамін D — особливо важливий для засвоєння кальцію та, відповідно, здоров’я кісток та зубів. Також вітамін D необхідний для нормального функціонування імунної системи.

Чому саме взимку?

Організм синтезує вітамін D при дії сонячного світла. Проте взимку ми і сонця бачимо менше, і шкіру захищаємо теплим одягом. Тому варто включати до свого раціону більше продуктів, що містять цей вітамін. А також допомагати організму зовні.

Які продукти?

Гарні джерела вітаміну D — печінка тріски, лосось, форель, скумбрія та оселедець. Вітамін також присутній у м’ясі та яйцях, проте меншою мірою.

Продукти, що є джерелами вітаміну С

Для чого?

Вітамін С — один із ключових нутрієнтів для нормальної роботи імунітету. Також він важливий для засвоєння негемового заліза (з рослинних продуктів) та для підтримання гарного стану й здоров’я шкіри. Зокрема, для синтезу колагену й регенераційних (відновлювальних) процесів. Наприклад, при загоєнні ран.

Чому саме взимку?

Вітамін С легко руйнується при підвищенні температури — після термообробки його кількість у продуктах істотно зменшується. Тому важливо, аби в раціоні були присутні свіжі овочі та фрукти. А взимку їхня доступність та різноманіття відчутно зменшуються. На відміну від більшості тварин, організм людини не може самостійно синтезувати вітамін С. Тому його постійне надходження з харчів є дуже важливим для здоров’я. 

Які продукти?

Чудовими джерелами вітаміну С взимку є цитрусові (апельсини, лимони, грейпфрути), а також ківі. Обирайте їх як десерти, додавайте до салатів, а лимонний сік можна використовувати як додаток до будь-яких соусів. Вітамін може потрапити до вашого організму також разом із броколі, капустою та шпинатом. Головне — не перестаратися з термообробкою й готувати їх чітко лише до готовності.

Джерела клітковини

Для чого?

Клітковина потрібна передусім для здоров’я кишківника та нормального перебігу процесів травлення. Бактерії в кишківнику людини розщеплюють клітковину до коротколанцюгових жирних кислот (КЛЖК). Ці сполуки залучені в численні метаболічні процеси. Одна з ключових функцій — живлення клітин кишкового епітелію. Завдяки КЛЖК слизові оболонки кишківника нормально функціонують та постійно відновлюються. Тож у цьому плані достатнє вживання клітковини є хорошою профілактикою запальних процесів у кишківнику.

Чому саме взимку?

Як уже згадували, у холодну пору року різноманіття та кількість овочів і фруктів, які ми споживаємо, зменшується. Відповідно, зменшується і частка клітковини в нашому раціоні. Тож варто стежити, аби в усіх основних прийомах їжі були присутні продукти, що її містять.

Які продукти?

Клітковина міститься в необроблених продуктах рослинного походження. Серед них найбільш популярними «зимовими» є овочі (морква, буряк, гарбуз, цибуля-порей, усі види капусти), фрукти (яблука, банани, хурма, цитрусові), каші (вівсяна, гречана), а також різноманітні горішки й насіння (волоські та лісові горішки, мигдаль, гарбузове насіння). 

Особливу увагу в цей період слід звернути також на квашені овочі. Раніше ми писали про ферментовані продукти та їхню користь — переходьте за покликанням і читайте детальніше. Вони є не лише гарним джерелом клітковини й вітамінів, а й містять молочнокислі бактерії. Це гарно впливає на кишковий мікробіом, сприяючи його різноманітності та стійкості до зовнішніх факторів.

Джерела