Жаби, яйця та сальмонела або як не підхопити бактеріальну кишкову інфекцію
Наталія Бушковська
Почнемо із загадки. Уявіть собі, що в країні стався спалах сальмонельозу — інфекційного захворювання, яке викликає бактерія роду Salmonella.
Захворіли здебільшого діти й переважно — дівчатка! Чому?Відповідь вас зацікавить — діти цілували жаб, копіюючи мультик «Принцеса і Жаба». Але замість принца отримали госпіталізацію в лікарню.
Що таке сальмонельоз і до чого тут жаби? З’ясовуємо.
Що важливо знати про сальмонельоз?
Бактеріальний збудник передається фекально-оральним шляхом — переважно через їжу, забруднену воду, брудні руки.
Основні симптоми сальмонельозу:
- діарея (іноді з домішками крові);
- підвищення температури;
- болі в животі;
- нудота та блювання.
Зазвичай симптоми тривають 4-7 днів. Після інфікування перші прояви хвороби можуть розпочатись як за 6 годин, так і за 6 днів.
Симптоми можуть бути помірними, а можуть викликати серйозне зневоднення, і людина потребуватиме госпіталізації.
Варто обов’язково звернутись до лікаря, якщо:
- діарея та висока температура (38, 8 і вище);
- діарея триває понад три дні й не слабшає;
- кров у калі;
- сильна блювота, що заважає пити достатньо рідини.
Також слід бути уважними до ознак зневоднення, а саме:
- мізерне сечовипускання;
- пересихання в роті та горлі;
- запаморочення, коли підводитесь на ноги.
Як не захворіти?
Запобігання спалахам сальмонельозу — це цілий комплекс ветеринарних, санітарних та протиепідемічних заходів. Проте ви можете себе захистити і на індивідуальному рівні.
На що важливо звертати увагу? Передусім — на зберігання та приготування їжі. Зазвичай сальмонельоз асоціюється з сирими яйцями — бактерія живе на яйцях птахів, і не лише курячих.
Сальмонела може потрапляти й у середину яйця. Це може трапитися ще до формування шкаралупи. Але наразі це рідкісні випадки, якщо говорити про промислове птахівництво.
Щоб уберегти себе від сальмонельозу, Центр з контролю та профілактики захворювань США радить ретельно готувати яйця, а також:
- купувати їх в маркетах або у постачальників, які тримають яйця в холодильнику;
- тримати яйця в холодильнику вдома;
- не використовувати тріснуті яйця;
- готувати яйця, поки жовток та білок не затвердішають;
- бажано використовувати пастеризовані яйця та/або яєчні продукти;
- після того, як мали справу з сирими яйцями, — ретельно помийте руки з милом.
Так само ретельно треба мити кухонні прилади, які використовували під час приготування страви, яка містить сирі яйця.
Сальмонелою можна заразитись лише від яєць?
Сальмонела може міститись не лише в яйцях, але й у сирому м’ясі, овочах, фруктах і навіть процесованих продуктах (ковбаса, копчені вироби, сосиски).
Проте не слід панікувати! Якщо ретельно готувати продукти та стежити за гігієною, ризики сальмонельозу не такі й високі. Але спалахи будуть траплятись, бо ми не все можемо контролювати на виробництві чи в закладах громадського харчування.
Сальмонельоз частіше трапляється влітку, адже висока температура сприяє розмноженню бактерії.
Але до чого тут жаби? Річ у тім, що сальмонела — це частина нормального мікробіому рептилій та земноводних.
Тож поцілунок не перетворить жабу на принца, а от вас на пацієнта/ку інфекційного відділення — легко. Підхопити хворобу можна і від домашньої черепашки, якщо не помити руки після прибирання тераріуму.
У висновку:
- стежте за гігієною рук та посуду;
- якщо у вас сальмонельоз у помірній формі, і ви перебуваєте вдома — вам не можна готувати їжу для родини;
- мийте руки після спілкування з тваринами;
- обирайте продукти перевірених виробників;
- вчасно кладіть їжу в холодильник.