Ви можете не їсти суп, якщо не хочете: справжні причини гастриту

Авторка:
Наталія Бушковська
Ви можете не їсти суп, якщо не хочете: справжні причини гастриту

«Не будеш їсти суп — буде гастрит!» Хто не чув таке від мами чи бабусі? Поспішаємо заявити — суп не є профілактикою гастриту. І хоча харчуватись одними сендвічами з ковбасою — дійсно не найкраща ідея, причиною гастриту улюблені бутерброди не є.

Що таке гастрит і чому він виникає?

Гастрит — це запалення слизової оболонки шлунка. Людина може відчувати біль, здуття живота, блювання, нудоту. Це погіршує апетит, спричиняє відрижку. 

Проте серед причин гастриту, які перелічує Національна служба здоров’я Великої Британії, не знайти і натяку на нестачу супу в організмі. Натомість основні причини такі:

  • інфікування бактерією хелікобактер (H. Pylori);
  • приймання протизапальних знеболювальних типу аспірину чи ібупрофену;
  • надмірне вживання алкоголю;
  • високий рівень стресу чи сильне нездужання, яке люди зазвичай переносять після хірургічного втручання. 

Іншою серйозною причиною можуть бути імунні проблеми. Наприклад, коли система починає помилково атакувати слизову оболонку шлунка.

То як щодо супу?

Гастроентерологиня Євгенія Белінська зазначає, що суп може навіть погіршити прояви захворювання, якщо мова про супи на м’ясному бульйоні.

«У період загострення гастриту пацієнтам радять виключати супи на м’ясному бульйоні, тому що вони підвищують кислотоутворення в шлунку. А багато в чому лікування гастриту спрямовано на зменшення кислотності.

Харчування має бути регулярним, збалансованим та різноманітним. Ви можете додати до раціону овочеві супи, якщо їх любите. Але це питання суто смакових вподобань. Якщо замість супу з’їсте запечену курку, рис та овочі — ефект буде такий самий», — каже лікарка.

Гастроентерологиня радить звертати увагу на температуру їжі. Віддавайте перевагу теплим напоям та стравам. Уникайте холодних температур чи такої їжі, яка обпікає рот.

Що робити, якщо підозрюєте у себе гастрит?

Передусім — звернутись до лікаря/ки. Що може перевірити лікар/ка, щоб діагностувати захворювання?

У вас можуть взяти дихальний тест на хелікобактер. Вам дадуть випити спеціальний напій. Дихальний тест покаже, чи є у вас бактерія, яка може бути причиною гастриту та/або виразки шлунку.

Також можуть призначити аналіз калу для виявлення інфекції. Лікар/ка опитає вас про стиль життя, щоб зрозуміти, чи не може він бути причиною захворювання, як у випадку зі зловживанням алкоголем. 

Що можуть порадити як лікування:

  • антибіотикотерапію, якщо інфікування бактерією буде підтверджено;
  • препарати для контролю кислотності шлунка, які допоможуть, аби шлунковий сік не потрапляв у стравохід;
  • заміну знеболювальним, якщо певні протизапальні препарати є причиною гастриту;
  • обмежити або припинити вживання алкоголю. 

Якщо прояви гастриту помірні, ви можете допомогти собі такими методами:

  • зменште кількість напоїв, які містять кофеїн: чай, кава, кола, енергетики;
  • використовуйте додаткову подушку під час сну. Так, щоб шия та плечі розташовувалися вище. Це допоможе зменшити кількість кислоти, яка доходить до стравоходу та горла;
  • спробуйте скинути надмірну вагу, якщо маєте високий індекс маси тіла;
  • проконсультуйтесь із лікарем/кою, якщо вимушені тривалий час приймати знеболювальні на кшталт ібупрофену та аспірину. 

Євгенія Белінська зазначає, що хелікобактер — це також основна причина раку шлунку. Тому, якщо у вашому випадку причиною гастриту є хелікобактер, не варто нехтувати антибіотикотерапією навіть за легких симптомів.

«Рак не розвивається на порожньому місці. Спочатку відбувається атрофія тканин, потім — метаплазія (перетворення одного різновиду тканини в іншу, споріднену), потім — дисплазія (утворюються ділянки слизової з вираженими клітинними і структурними аномаліями), а лише потім — рак.

Інфікування хелікобактером не є єдиним фактором розвитку захворювання. Проте понад 80% випадків раку шлунка асоціюється саме з бактерією хелікобактер», — пояснює Белінська.

Гастрит та стрес

Стрес є доволі розповсюдженою причиною гастриту. Це можна пояснити тим, як на організм діють гормони.

«Під час стресової події, організм виробляє більше гормонів стресу: адреналіну, норадреналіну. Ці гормони зменшують синтез простагландинів (похідні ненасичених жирних кислот). Через це слизовий бар’єр шлунка стає більш вразливим. А в деяких людей стрес ще й збільшує продукцію соляної кислоти», — пояснює гастроентерологиня. 

Варіантів тут не так багато: знаходити свої стратегії контролю стресу, не нехтувати допомогою психотерапевтів/ок, а в разі серйозних тривожних розладів — медикаментозна допомога за призначенням лікаря/ки.


Редакторка:
Олександра Лозовик, Маргарита Іваницька
Ілюстраторка:
Анастасія Левицька
Літературна редакторка: Ольга Полицька