Вітаміни групи B: до чого тут кури та що варто знати про ці сполуки

Авторка:
Наталія Бушковська, експертка: лікарка-дієтологиня Ганна Пархоменко
Вітаміни групи B: до чого тут кури та що варто знати про ці сполуки

За вікном — кінець 19 століття. Нідерландський лікар Крістіан Ейкман схилився над записником у роздумах. Про що він думав? Про дивну хворобу бері-бері, яка стала справжньою пошестю для східних країн, зокрема серед японських моряків. Якщо хворіє чи не весь екіпаж корабля, то є сенс підозрювати інфекцію. Хвороба калічила людей: втрата м’язової маси, серйозні набряки в тілі та, врешті-решт, параліч. Захворювання призводило до порушень у роботі нервової системи, через що розвивались проблеми з пам’яттю та логічним мисленням. 

Лікар вирушив до нідерландської Ост-Індії вивчати цю недугу. І там він помітив одну дуже дивну деталь. Деякі місцеві кури також мали прояви хвороби бері-бері. То що це? Можливо, зоонозна хвороба? Проте чому ж на неї хворіють і там, де курей немає?

Ця загадка ще довго б мучила лікаря, проте все вирішив випадок і спостережливість. Переважно, кури харчувались шліфованим рисом. З нього готували й страви для армії. Проте новий армійський кухар відмовився давати птахам їжу, яка призначалась на потреби солдат. Спостерігаючи за зміною раціону птахів (зі шліфованого рису на нешліфований із лушпинням), лікар помітив, що симптоми хвороби почали зникати за кілька днів.

Отож справа не в інфекції, а в харчуванні. Якщо скоротити цю історію, то так сталося відкриття тіаміну або вітаміну B1, дефіцит якого й спричинив розвиток хвороби бері-бері у великої кількості людей. Цей яскравий історичний приклад показує, наскільки критично необхідними можуть бути певні вітаміни для організму людини. Схожі історії можна навести стосовно вітамінів А, С і не тільки.

Проте в цьому матеріалі зосередимось на вітаміні В. Точніше, на групі цих вітамінів. Серед них:

  • B1 (тіамін);
  • B2 (рибофлавін);
  • B3 (ніацин);
  • B5 (пантотенова кислота);
  • B6 (піридоксин);
  • B7 (біотин);
  • B9 (фолієва кислота);
  • B12 (кобаламін). 

Вітаміни групи B мають купу різноманітної роботи в організмі. Зокрема саме вони допомагають ферментам прискорювати різні біохімічні реакції, як-от розщеплення амінокислот, перетворення вуглеводів на енергію, транспортування кисню в організмі тощо. У сучасному світі бері-бері зустрічається вкрай рідко. Проте дефіцити інших типів вітаміну В не є рідкісними навіть в економічно розвинених країнах і можуть призводити до серйозних наслідків. Розповідаємо детальніше, про які вітаміни йдеться.

Фолієва кислота (вітамін B9)

Вкрай важлива сполука для всіх жінок репродуктивного віку. За нестачі вітаміну у вагітної жінки можуть розвиватись вроджені вади плоду. Передусім це спіна біфіда (розщеплення хребта) та аненцефалія (повна або часткова відсутність великих півкуль головного мозку). Центр з контролю та профілактики захворювань США (CDC) рекомендує всім жінкам від 19 років і старше приймати щодня 400 мкг фолієвої кислоти. Під час вагітності варто збільшити дозування до 600 мкг.

Ви можете запідозрити в себе дефіцит фолієвої кислоти за деякими неспецифічними симптомами:

  • загальна втома;
  • ранки в ротовій порожнині;
  • депресивний настрій;
  • діарея;
  • втрата ваги;
  • проблеми з концентрацією тощо.

Проте остаточний діагноз щодо того, чи є ваші скарги симптомами дефіциту фолієвої кислоти може поставити виключно лікар або лікарка.

Щоб підтримувати необхідну кількість вітаміну B9 в організмі, важливо збагатити раціон такими продуктами:

  • броколі;
  • бобові;
  • арахіс;
  • соняшникове насіння;
  • яйця;
  • печінка;
  • свіжі фрукти тощо.

Вітамін B6 (піридоксин)

В активній формі цей вітамін допомагає розщеплювати білки, жири та вуглеводи, підтримує імунітет та здоров’я мозку. А також B6 регулює кількість гомоцистеїну в організмі, надмірну кількість якого пов’язують із розвитком серцево-судинних хвороб.

B6 міститься в таких продуктах:

  • лосось;
  • тунець;
  • нут;
  • м’ясо птиці;
  • банани;
  • яловича печінка.

Часто дефіцит цього вітаміну спостерігається на фоні нестачі інших вітамінів групи B — передусім B12 та B9 (фолієва кислота). Легка нестача може не мати симптомів. Проте серйозний дефіцит може призводити до:

Деякі медичні стани, як-от хвороби нирок, целіакія, ревматоїдний артрит та інші можуть підвищувати в людини ризик дефіциту піридоксину. Денна норма вітаміну — 1,3 мг для чоловіків віком 14-50 років та жінок віком 19-50 років. До 19 років організм жінки потребує орієнтовно 1,2 мг вітаміну на день, під час вагітності та лактації потреба зростає до 1,9 мг і 2 мг відповідно. 

Вітамін B12

Міститься переважно в продуктах тваринного походження. Цей вітамін потрібен організму для нормального формування еритроцитів, ДНК та нервових клітин. У групі ризику щодо його дефіциту — люди, які віддають перевагу вегетаріанському та веганському раціонам. Часто за таких ситуацій лікарі радять приймати добавки з B12. 

Ознаками дефіциту можуть бути такі симптоми:

  • слабкість;
  • депресія;
  • деякі види анемій;
  • відчуття оніміння в кінцівках;
  • судоми тощо. 

Не м’ясом і рибою єдиними. Вітамін B12 також можуть містити:

  • збагачені вітаміном неактивні дріжджі;
  • збагачені соєве чи рисове молоко (звертайте увагу на інформацію на етикетці);
  • збагачені пластівці тощо.

Якщо вам здається, що ви маєте дефіцит вітамінів групи B, передусім варто звернутися до сімейного лікаря або лікарки. Симптоми, загальна історія, як-от ваш раціон та хронічні хвороби та аналіз крові покаже, чи дійсно вам не вистачає певних вітамінів. 

Лікарка-дієтологиня Ганна Пархоменко пояснює: варто розуміти, що аналізи призначаються, коли людина має певні скарги, і це виправдано.

«Є окремі аналізи на B9 та B12, вони показують, скільки цих вітамінів у малоактивній біохімічній формі є в крові людини. Водночас важливо оцінювати й інші показники, наприклад, рівень гомоцистеїну (гомолог амінокислоти цистеїну), а також аналіз на B12 в активній формі. Перевіряти B12 особливо важливо людям віком 50+, а також веганам/кам після 2-3 років веганства, оскільки запас B12 у печінці через певний час такого раціону може виснажуватись», — пояснює лікарка. 

А от загальний аналіз крові може показати, чи варто людині прицільно обстежитись на рівень B9 і B12. Тобто за загальним аналізом крові лікар/ка може запідозрити дефіцит цих елементів, проте чітко побачити його неможливо.

Не всі аналізи є інформативними. Лікарка додає, що, наприклад, аналіз на B6 також, швидше за все, зможе показати тільки неактивну форму вітаміну. Тож потрібно вирішувати, чи має він сенс у вашому конкретному випадку.

Бері-бері нам з вами на цьому етапі життя точно не загрожує. А от втома та пригнічений настрій унаслідок дефіциту вітамінів — так! Тож звертайте увагу на свій раціон і за наявності тривожних симптомів, плануйте візит до фахівця. Лише лікар/ка допоможе визначити дефіцит та як дати з ним раду.