Цей дощ надовго. Фінальний епізод 30.12.2022

Авторка: Марта Дика
Цей дощ надовго. Фінальний епізод 30.12.2022

30 грудня ми записали останній епізод в сезоні подкасту «Цей дощ надовго». Поговорили про ракетні атаки Росії, ймовірність постачання зброї з Ірану, підготовку наших бійців та підбили підсумки року та подкасту.

Дякуємо усім, хто прийшов на запис епізоду!

Почуємось!

Ракетні атаки РФ

Кожна ракетна атака різна. Хоча росіяни й запускають ракети з однакових напрямків, але вони постійно відслідковують роботу української ППО, тому їхні ракети маневрують. 

Окрім того, кожного місяця ППО України покращується, нам постачають все більше ЗРК та ПЗРК. І працюють вони відмінно, зокрема IRIS-T. Відповідно, кількість ракет і дронів, які запускають під час однієї атаки, росте.

Зброя з Ірану та українські бойові дрони

Наразі РФ ще не отримала ракет від Ірану. Це пов’язано з тим, що для опановування іранських ракет потрібно пройти курс навчання. Це довгий процес, зокрема, тому що треба визначити, де його проводити — в Ірані (що не вигідно для РФ) або Росії (що потребує певних ресурсів). 

Навчання в Росії передбачають перевезення, логістику, навчання, переміщення, ухвалення рішень, перевірку маршрутів, визначення точки дислокації. Тому нікому не відомо, коли ці ракети прийдуть. Проте вони точно будуть, бо між РФ та Іраном укладено договір про обмін російських літаків на іранські дрони та ракети.

Виготовлення українських бойових дронів, які мали б збивати російські — це довготривалий і дорогий процес. Тому вкладатись в нього немає сенсу. Краще придбати необхідне озброєння, наприклад ПЗРК, бо це буде значно швидше та ефективніше.

Фронт біля Кремінної та ситуація на сході

Росіяни втратять Кремінну, і це зрозуміло вже зараз. Вони спробують утримувати там лінію фронту, проте нічого не вийде.

Найцікавіша ситуація на фронті буде між Бахмутом і Сватовим. Росіяни кидають туди всі можливі ресурси — надзвичайно велику кількість живої сили та усі залишки бронетехніки. Так вони хочуть виснажити українські підрозділи та захопити ще якесь місто, яке стане «другим Маріуполем». Таким чином росіяни планують маніпулювати довкола цього в міжнародному інформаційному просторі, як це відбулося з Маріуполем.

Біля Бахмута бої точаться вже на околицях міста. Зараз росіяни намагатимуться далі вести там наступальні дії, щоб увійти клином всередину української оборони та зробити тактичне розгалуження. Це підвищить кількість обстрілів по Слов’янську, Краматорську, Дружківці, Костянтинівці.

Ймовірність наступу з боку Білорусі

Є два варіанти ймовірного розвитку подій — захоплення росіянами Рівненської АЕС або відкриття нового фронту. У першому випадку без енергетики залишиться північ України, а також частина заходу. У разі відкриття нового фронту, українські військові дадуть росіянам відсіч. Зараз у ЗС РБ є 22.8 тисяч осіб — це 3.5 бригади. Тоді як лише під Києвом ЗСУ змогли відбити атаки 18 бригад. Кордон з Білоруссю повністю підготовлений.

Фаховість українських військових

Навчання усіх українських бійців дуже сильні. Їх навчають найкращі фахівці як в Україні, так і за кордоном — зокрема, в Польщі та Великій Британії. Україна чудово дає раду на фронті, попри мінімум БК. Є настільки фахові військові, яким достатньо одної чи двох мін, аби завдати точного удару, тоді як росіяни випускають їх десятками.