Смачний блекаут. Що тримати в коморі, аби полегшити собі життя

Авторка:
Наталія Бушковська
Смачний блекаут. Що тримати в коморі, аби полегшити собі життя

Ядерна комора вже не в тренді. Про ризики ядерної війни говорять менше, а от енергетична ситуація залишається складною.

Одне з найважчих питань — приготування їжі. Особливо, якщо немає газової плити. Спробуємо з’ясувати, як зробити процес приготування в нинішніх умовах максимально простим. І при цьому отримати з продуктів усі необхідні поживні речовини.

Що варто мати в запасі на випадок блекауту?

Крупи

Важливо, щоб це були крупи, які можна приготувати запарюванням гарячою водою. До страви підійдуть овочі, які можна приготувати заздалегідь, коли є світло. Деякі овочі містять більше корисних речовин, якщо їх обсмажити — наприклад, томат та морква. 

Додайте бринзу чи фету, оливки, зелень та цибулю — і така каша матиме купу корисного.

Які крупи обрати?

  • кус-кус;
  • сочевиця;
  • вівсянка швидкого приготування;
  • гречана каша (потребує тривалого замочування) або гречані пластівці, які достатньо залити окропом.

«Якщо гречку залити окропом на ніч, вона буде готова і без зайвої рідини. А от сочевицю все одно треба хоча б трохи підварити», — каже біологиня Дарка Озерна. 

Звичайно, не все з переліку є еталоном здорового харчування. Наприклад, у мирні часи ми б порадили готувати вівсянку, яка потребує тривалішого варіння. Проте ви не нашкодите собі, якщо іноді поласуєте пластівцями швидкого приготування і додасте туди арахісове масло, фрукти, мед чи горіхи. 

Сублімовані фрукти та овочі

Зараз багато де можна придбати таку продукцію. Деякі сублімовані ягоди та фрукти вже продаються у вигляді порошку. Додаєте в окріп — виходить фруктовий чай; у кефір чи ряжанку — готове смузі; в кашу — виходить страва. 

Консерви

Не всі консерви — це зло. Консервовані фрукти та овочі можуть урізноманітнити раціон. Їх можна додавати в салати та каші, робити з них паштети. Діти оцінять консервовані персики зі збитими вершками. Десерт, звісно, не на кожен день, проте іноді можна посмакувати.

Які консерви стануть у нагоди під час приготування простих страв:

  • квасоля;
  • томати;
  • кукурудза;
  • горошок;
  • тунець у власному соку;
  • мариновані овочі;
  • анчоуси. 

Зменшити кількість цукру та солі в деяких овочевих консервах можна, якщо ретельно промити їх водою. 

Супи-пюре швидкого приготування

Такі супи часто бувають на основі нуту чи сочевиці. Вони містять небагато калорій, проте добре зігрівають та готуються за лічені хвилини. Щоб збагатити страву калоріями чи білком, можна додати сухарики, попередньо відварене м’ясо, трохи сала.

Солоденьке

Якщо ви досі вважаєте, що все солодке — це суцільне зло, то ми йдемо до вас! Головне правило — контролювати кількість цукру, яку споживаєте. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) радить споживати не більше 25 грамів доданих цукрів на добу (це близько 6 ч. л. цукру).

А от якісний чорний шоколад із високим вмістом какао, сухофрукти, домашня випічка, яку можна замовити в крафтових пекарнях, — це смачно та нешкідливо в помірних кількостях. Звісно за умови, що у вас немає медичних станів, які не дозволяють споживати якісь інгредієнти. 

Що обрати з солодкого:

  • сухофрукти;
  • яблучні чипси;
  • пастилу;
  • чорний шоколад;
  • домашнє печиво;
  • домашню шоколадну пасту на кшталт нутелли.

Можна згадати дитинство та приготувати щось, що не потребує випікання. Наприклад, тістечка «Картопля» або «Шоколадна ковбаса».

Смачні намазки:

  • хумус;
  • арахісові пасти;
  • джеми з фруктів та ягід;
  • соус песто.

Хумус смакує до круп, пасти, з лавашем або хлібом. Можна додавати овочі. Соус песто смакуватиме в спагеті та сендвічах.

Арахісові пасти — чудовий варіант для швидкого сніданку в поєднанні з невеликою кількістю джему чи сиру. Смачно також додати пасту до кисломолочного сиру — це буде ситний і багатий на білок перекус. 

Якщо правильно підготуватися та поповнити комору простими в приготуванні продуктами, переживати період можливого блекауту стане простіше. 


Редакторка:
Олександра Лозовик, Маргарита Іваницька
Ілюстраторка:
Настя Левицька
Літературна редакторка: Ольга Полицька